Kadilci škodljivci

23.11.2007

Pozoren bralec je najbrž že lahko razbral, da se tule namenoma zapletam v otročje (infantilne?) teme in se v velikem loku izogibam življenjsko pomembnim dramam. O politiki ne nameravam razglabljati, s športom pa sem poskusil, a je bil takoj cirkus. Tokrat bom naredil izjemo in se lotil čikov, ker mi kadilci spet dvigujejo pritisk.

Takole, za začetek malo zgodovine: cigaretni dim sem intenzivno žrl 25 let. Potem je moj direktni prednik, primarni generator dima v gospodinjstvu, podlegel zaradi infarkta, kar me ni ravno osrečilo. Nato sem malo manj dima žrl še nadaljnih kolikor-koli-let-že-imam minus 25. Sam nisem nikoli prižgal cigarete. Nikoli, tudi probal nisem, prisežem, pa me tudi ne mika.

V dimu sem bil vsepovsod: doma, v avtu, vseh pajzljih (ja, alkohol sem že probal, hvala za vprašanje, nisem Sveti Peter), v katere sem hodil, in na primer v hali Tivoli, v kateri se včasih po prvi tretjini hokeja sploh ni več videlo na drugi konec. Lokalov, v katerih so v zadnjih letih posmehljivo postavljali kartončke “miza za nekadilce” v kak zanikrn kot, sploh ne bom omenjal.

Skratka, tretjina stoletja žrtja dima, ki ga nisem generiral, se mi zdi zadosti dolga doba, da sem lahko zdaj kako leto antikadilski fašist. Kadilci, odj***te mi s poti. Poln k***c imam vašega tarnanja. Sodelavka mi pride vsak dan obupano tožit, da “res mora dol, ker ji ta zakon ne dovoli kaditi na hodniku”. Pa kaj potem. Oblecite puhovke, pojdite kadit pred vrata, v klet ali na balkon. Zakaj pričakujete, da vas bom razumel, če se je vam fučkalo zame toliko časa? A je mene kdo kdaj vprašal “poslušaj, fantek, te moti, če ti prižgem čik tule v glavo, medtem ko gledaš tekmo”? Je kdo rekel “oprosti, vem da ti bo jakna smrdela do nezavesti”?

Da se ne bomo razumeli narobe: ne mislim moralizirati o zdravju. Ne bom umrl od vaših čikov in v familiji mi nihče več ne bo umrl zaradi dima, ker ne kadimo.

Ne čutim pa nobene odgovornosti, da bi moral vohati vas in vaš smrad. In ne, ne mislim se vam umikati, tudi jaz grem rad v lokale in ne mislim piti kofeta v kaki slaščičarni, zato da boste vi lahko okupirali vse ljubke barčke na dobrih lokacijah.
Lokali propadajo? Lepo prosim. Tough shit, bad luck, kaj naj rečem. Nič nisem opazil, da bi kdo zahteval, da moramo vsi začeti kupovati čaje, župe in čigumije, ko so npr. začeli šutirati na cesto zaposlene v Drogi Kolinski (bemti, kaka kombinacija: samo še HK Olimpija Jesenice nam manjka, ko bo kak tajkun združil imperij). Zaradi zapiranja lokalov, domnevno zaradi čikov, bomo pa vsi skočili na noge. Lokali, humanitarne ustanove kulturnega pomena, zibelka svobodnega duha, redni in pošteni davkoplačevalci pa res ne smejo propadati, ne?

Ma fakof, dajte mi mir, da lahko uživam vsaj kak mesec, saj boste tako spet kaj zakuhali in privlekli čike nazaj. Medtem pa si najdite drugo delo, če živite od pijančkov in kofetarjev s cigareto v rokah, ali pa poglejte okrog za kako drugo lokacijo ali drogo, če že rabite zasvojenost. Heroin, anyone?

Lep pozdrav, vaš nestrpni nekadilec.
(Preden se začnete zgražati: če mislite, da je moje življenje eno samo sovraštvo do kadilcev in čikov, bi me morali slišati v kakšnem izbruhu proti pogrkovalcem na radiu, paranoidnim politikom in podobnim spakam.)

 • Obrok: kokakola, legalna droga, zanalašč
 • Mukijev izraz: “Medo Jaka gre k Božičku.”
 • Stvar, ki je ne razumem: komu se je zdel McClaren pametna izbira?
 • Kdo mi gre na živce? em, kadilci mi danes ne dišijo posebej
 • Share/Bookmark
 

18 odgovorov na “Kadilci škodljivci”

 1. Miha pravi:

  Amen

 2. napo pravi:

  če bi kdo o našem premjejcu napisal kaj takega, kot tom lutz o mcclarnu, bi ostali brez prvega moža vlade … bi se izjokal do bridkega konca, tam gori na drevesu … kar bo – glede na tvoj zapis – mogoče tudi naredil, če je kadilec, hehe … by the way, la reppublicca včasih romana prodija poimenuje signor mortadela, pa kljub temu noče odstopit …

 3. likard37 likard37 pravi:

  Jaz upam, da je takšnih , ki jih je zakon tako osrečil čimveč. Konec koncev sem pa skoz trdil, da za nekaj pa že mora biti tudi ta zakon koristen!

 4. Mona pravi:

  Si gledal Trenja? Eno samo jamranje kadilcev.
  Le Tof je znal kaj pametnega povedat. Na primer Pečetu – da poslanci ne smejo kaditi po parlamentu, ker je nevarnost, da se jim vname slama v glavi …

 5. Freycha pravi:

  čeprav sem ravno zadnjič nekaj jokala, da bi ubijala za kak čik, se s tabo 100% strinjam. in bolj ko čikarji jokcajo, kaka krivica se jim godi, bolj podpiram zakon!

 6. Marjetica pravi:

  A ti tudi ne maraš pogrkovalcev na radiu? Moja prva novinarska služba je bila na radiu in sem tudi alergična na vse možne napake, še bolj pa na kakšno spakovanje (govorjenje skozi nos, poudarjanja A-jev,…)

  Še ena nestrpa nekadilka:)

 7. PF pravi:

  Natanko tako, kot si zapisal. Pa pika.

 8. iqfree pravi:

  Ta zakon je ena redkih stvari, ki si jo bom zapomnil o tej vladi, kolikor sploh imajo s tem. No ja to je najboljši zakon, ki je bil kadarkoli sprejet. Pa če smo že pri Mclarnu ena redkih zmag, ki sem jo od srca privoščil hrvatom :)

 9. lonDON lonDON pravi:

  Kategorija: Zelo tecen! ;)

  A si na fugo tud obcutljiv? Sam to zadevo tlacim v usta ze kaksnih 10 let, navadu me je pa Broda! Phe hokejisti…

 10. Karmen pravi:

  Včeraj smo imeli obletnico mature. Zjutraj sem rekla najljubšemu, kako super je, da mi cunje ne smrdijo po cigaretih. Kadilci so hodili ven kadit, mi nekadilci pa z njimi zraven za družbo. Narobe svet :- )

 11. zidar pravi:

  Ne razumem zakaj Gulić tako nasprotuje ta res dober vladni ukrep-prepoved kajenja-kajti on večinoma puši le kurac…..
  Pečet ga pa tako in tako vleče tista grintava bjonda…

 12. simon79 pravi:

  Ha, ha, fenomenalen zapis. Vsak kadilec, ki se je kadarkoli pritoževal nad prepovedjo kajenja bi si moral to prebrati. Absolutno podpiram zakon, kao zaradi zdravja uslužbencev ampak v bistvu mi grejo pa čiki in njihov dim na k..ac, kakor tudi to, kako po njih vse smrdi :).

 13. tadej tadej pravi:

  Sem našel šele zdajle, čeprav je neokoli že en mesec: “igrica” o posledicah kajenja. Brutalno. Ja.

  http://www.roycastle.org/atyc/game/main.swf

 14. msmt msmt pravi:

  Ha ha ha. Vse vzamem nazaj, kajenje sploh ni tako grozljivo – Riise ni nič grši, kot je v originalu :)

  http://shrani.si/f/2E/dX/2WEt6B8A/riisesmoker.jpg

 15. msmt msmt pravi:

  Ha ha, drugič: tale Alexova slika sploh ni šla čez kadilsko “pogršavo”, tip ima le smolo, da je Škot …
  http://newsimg.bbc.co.uk/media/images/44263000/jpg/_44263783_mcleishpa203.jpg

 16. sv3der pravi:

  @msmt: A-le-lu-ja hvala bogu koncno en, ki si upa povedat. NA GLAS!

  btw, uzivaj se tistih nekaj mesecev preden se vrnejo dimni casi

 17. Popotnik pravi:

  Odličen zapis in se popolnoma strinjam. Še vedno pa mislim, da bi morali dovoliti kajenje na gledališkem odru.

  http://popotnik-2001.blogspot.com/2007/11/kajenje-na-gledalikem-odru.html

 18. Fetalij W. Tyschew Fetalij W. Tyschew pravi:

  lepo je ja, ko prideš v lokal pa ni dima…