Prav hecno je, kako človek včasih mimogrede ugotovi, od kod izvira kaka beseda ali fraza. V domači kopalnici sem recimo včeraj prvič v živo, hm, videl občutil zavohal, kaj je športni duh.

Takole: mladiček je star dve leti in pol in razen tega, da je za Olimpijo (in Arsenal, ampak tega drugega pa res še ne ve) , se mu ne sanja prav veliko o športu. Okej, na teveju loči hokej in fuzbal (smučanja in basketa mu ne kažemo, da se mu ne bo šport zaradi porazov priskutil), ampak čez žogo se za zdaj bolj spotika, z odžagano hokejsko palico pa tolče po ploščicah in ne po paku. Ja, in če se le da, se vozi po dnevni z motorjem na baterije in ne s skoraj-kolesom.

Raje se igra z lego kockami in s tovornjaki in tudi meni se do včeraj ni zdelo, da ga vzgajam v športnem duhu. Potem sem pa po celi večnosti nahecal Lubico, da mi je dala prat hokejske cunje. Rolerje in rokavice sem previdno odnesel v sušilnico, drese sem zbasal v vašmašino pri tašči, hlače in podhlače (temu težko rečem kur*obran, ker brani tudi rit in boke, a ne?) pa je tja iz usmiljenja stlačila moja boljša polovica. Mašina je hudiča oprala, nato pa sem ga dal sušit na “lojtro” v najini kopalnici. Kljub temu, da so bile (pod)hlače ravnokar oprane, niso zadišale po kakem pervolu ali silanu. Ne, športni duh, kot smo ugotovili pozneje, ko se je Muki kopal v banji, smrdi. Vsaj tisti duh v moji hokejski opremi ima močan, izrazit vonj po gnilobi, švicu in postanosti.

Moj mali bi rekel: “Smrdi k’ kuga.”

 • Obrok: lakota
 • Mukijev izraz: “Rajš’ ne bi šel v vrtec.” (ahhh, ne mara scat na vrtičkarskem veceju)
 • Stvar, ki je ne razumem: kako pregnati smrad iz hokejske opreme? (luftanje, pranje in sušenje ne nucajo)
 • Kaj mi gre na živce? ponedeljkova dežurstva
 • Share/Bookmark
 

3 odgovorov na “Vzgoja v športnem duhu”

 1. tadej tadej pravi:

  A ni športni duh potreben za paritvene obrede ali nekaj takšnega? In ko sem že pri tem, zakaj pa stvari nisi dal sam prati? Tudi v moji čudoviti pralnici čez cesto je veliko moških, ki kar sami kaj operejo. Si predstavljaš, kakšen feminist bi postal Muki, če bi videl, kako oče polni pralni stroj. Pa še na mehčalec ne bi pozabil… :))

 2. lonDON lonDON pravi:

  Jaz bi nase skakalce poslal v tvojo “susilnico”, da se malce navohajo tega sportnega duha! No ja, pa se kosarkarje, pa nogometase…. Mogoce bi pomagalo!

 3. mbastudent pravi:

  lonDON, mogoče pa so skakalci že bili v sušilnici, pa jim je drese malo skrčilo (kot se pri sušenju rado zgodi) in so jih … khm … dušili? :)